Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Le Monde: Diplomele romanesti, cheia…

Le Monde: Diplomele romanesti, cheia catre Occident pentru tinerii moldoveni

„Un pasaport romanesc, poarta de intrare a moldovenilor in Uniunea Europeana”, titreaza Le Monde, care sustine ca tara noastra are rolul de ‘Sesam deschide-te” pentru tinerii moldoveni care obtin o diploma de studii in Romania.

Reportajul publicat de Le Monde incepe cu imaginea de la geamul lui Andrei Babcinetchi, un tanar moldovean student la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Un teren de sport betonat, adica nu tocmai imaginea pe care tanarul o are despre Occident.

„Dar Romania este un traseu obligatoriu pentru cei din tara sa care vor sa emigreze in Vest”, sustin jurnalistii de la cotidianul francez.

Andrei, la fel ca alti zeci de mii de tineri de peste Prut, a venit in Romania la studii, impins de dorinta de a pleca in Europa. „In doi ani imi iau diploma de aici si o sa-mi continui studiile in Europa de Vest. Daca as fi ramas acasa n-as fi avut nici o sansa. Romania este in Uniunea Europeana, iar diploma mea va fi recunoscuta in tarile membre”, spune Andrei.

Republica Moldova este un fost teritoriu roman, anexat de Uniunea Sovietica dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cel putin doua treimi din cei patru milioane de moldoveni sunt vorbitori de limba romana, restul vorbesc rusa.

Devenita stat independent dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991, Republica Moldova se confrunta cu o criza din ce in ce mai accentuata. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a transformat tara vecina intr-o tinta atractiva pentru tanara generatie de moldoveni care vorbesc romaneste. „Nu vrem sa fim izolati de restul lumii. Si noi facem parte din UE”, mai spune Andrei Babcinetchi pentru Le Monde.

„Republica Moldova nu este pregatita sa intre in UE”, afirma sociologul Dan Dungaciu pentru jurnalistii francezi. „Acesti tineri vor sa se integreze, fiecare dintre ei, in Uniunea Europeana. Cheia pentru ei este nationalitatea romana”.

La 14 aprilie, presedintele Traian Basescu s-a adresat Parlamentului pentru a sustine cauza Republicii Moldova. „Nu putem sa acceptam ca noua generatie de moldoveni sa nu poata sa-si faca studiile in Romania sau in alte state europene”, a declarat el. De la acest apel, aproximativ 800.000 de cereri de pasaport au fost depuse la consulatul romanesc de la Chisinau, scrie Le Monde, citat de www.ziare.com